A KSZR Színkör

Ebben a leckében a KSZR színkörrel ismerkedünk meg. Ez a színkör az ami az egész rendszer alapját képezi, a későbbiekben is erre fogunk majd hivatkozni. A színkör megismerésével együtt gyakorlatilag a KSZR rendszer logikáját is megismerheted…

A KSZR Színkör lényege, hogy 18 színre osztottam fel a színkört, szemben Itten 12 színből álló színkörével.

Az első és másodrendű színek, jelző nélkül, főnévként szerepelnek e színkörön, pl. “narancs”, “vörös”, “zöld” stb.

A többi 12 szín, melyek már harmadrendű színek, jelzős szószerkezetben láthatóak. A főnév mindíg a domináns színt jelöli, míg a főnév előtti jelző azt mutatja meg, hogy milyen irányban tér el a színkörön a szín.

A KSZR színkör

Így látható, hogy pl. a “Vöröses Narancs” egy olyan narancs, ami a tiszta narancstól a vörös irányában tér, el mert picit több benne a vörös szín. Ugyanígy a “Sárgás Narancs” a sárga irányában tér el, a tiszta narancstól, mert picit több benne a sárga szín.

Amikor a kezedbe veszel egy tubus festéket, teljesen mindegy milyen fantázianeve van, teljesen mindegy mi van ráírva arra a festékre.

A lényeg, hogy tedd fel az alábbi kérdést!

Milyen szín ez? Például, Milyen Sárga, vagy Milyen Kék? stb.

A helyes válasz mindig valami ilyen legyen, “Zöldes Sárga, “Lilás Kék” stb. Így meg tudjuk határozni, hogy az adott szín milyen másik színekkel van “szennyezve”, ezek az információk pedig majd a színkeverésnél a segítségünkre lesznek!

Pl. ha az a válasz, hogy “Zöldes Kék” akkor tudjuk, hogy ezzel a kékkel nem csak kék színt, de egy pici sárgát is viszünk a keverékbe.

A KSZR Színkőrt úgy alkottam meg, hogy mind a 18 színt behelyettesítettem, a művészellátókban kapható szokásos színe lenevezésekkel, így pl. a “Zöldes Sárga” lett a “Citrom Sárga”, a “Lilás kék” lett az “Ultramarin Kék” stb.

Ez óriási segítséget jelent a festékválasztásnál, és a színkeverés tudatossá tételében. Továbbá abban is segítségünkre lesz, hogy mindíg tudjuk, hogy egy tubus festékben milyen színek található, hogy ténylegesen milyen színeket keverünk egymással.

A 18 színt további színekkel egészítettem ki. Ezek azok a semlegesebb, kevésbé telített színek, melyeket gyakran használunk kiegészítés képpen. ilyenek az okkerek, vörös földek, umbra barnák stb.

A KSZR színkör a meghatározott színekkel

A színkőr közepén található a fehér és a fekete szín.

A színkörön a telítetlenebb, semlegesebb színek, amelyek nagyobb arányban tartalmazzák a fehér vagy fekete színt, vagy mindhárom alapszínt, azok mind a kör közepe felé vannak jelölve, attól függően melyik színtartományban, (körcikkben) helyezkednek el, és mennyire telítetlenek.

Ezzel az ábrával tökéletesen át lehet látni a színek jellemzőit.

Hiszen nem csak az számít színkeverésnél, hogy milyen alapszínekből áll egy szín, de az is fontos információ, hogy mennyire telítetlen, mennyi fehéret, vagy feketét tartalmaz stb.