A KSZR Színkör

Ebben a leckében a KSZR színkörrel ismerkedünk meg. Ez a színkör az ami az egész rendszer alapját képezi, a későbbiekben is erre fogunk majd hivatkozni. A színkör megismerésével együtt gyakorlatilag a KSZR rendszer logikáját is megismerheted…

A KSZR Színkör lényege, hogy 18 színre osztottam fel a színkört, szemben Itten 12 színből álló színkörével.

Az első és másodrendű színek, jelző nélkül, főnévként szerepelnek e színkörön, pl. “narancs”, “vörös”, “zöld” stb.

A többi 12 szín, melyek már harmadrendű színek, jelzős szószerkezetben láthatóak. A főnév mindíg a domináns színt jelöli, míg a főnév előtti jelző azt mutatja meg, hogy milyen irányban tér el a színkörön a szín.

A KSZR színkör

Így látható, hogy pl. a “Vöröses Narancs” egy olyan narancs, ami a tiszta narancstól a vörös irányában tér, el mert picit több benne a vörös szín. Ugyanígy a “Sárgás Narancs” a sárga irányában tér el, a tiszta narancstól, mert picit több benne a sárga szín.

Amikor a kezedbe veszel egy tubus festéket, teljesen mindegy milyen fantázianeve van, teljesen mindegy mi van ráírva arra a festékre.

A lényeg, hogy tedd fel az alábbi kérdést!

Milyen szín ez? Például, Milyen Sárga, vagy Milyen Kék? stb.

A helyes válasz mindig valami ilyen legyen, “Zöldes Sárga, “Lilás Kék” stb. Így meg tudjuk határozni, hogy az adott szín milyen másik színekkel van “szennyezve”, ezek az információk pedig majd a színkeverésnél a segítségünkre lesznek!

Pl. ha az a válasz, hogy “Zöldes Kék” akkor tudjuk, hogy ezzel a kékkel nem csak kék színt, de egy pici sárgát is viszünk a keverékbe.

A KSZR Színkőrt úgy alkottam meg, hogy mind a 18 színt behelyettesítettem, a művészellátókban kapható szokásos színe lenevezésekkel, így pl. a “Zöldes Sárga” lett a “Citrom Sárga”, a “Lilás kék” lett az “Ultramarin Kék” stb.

Ez óriási segítséget jelent a festékválasztásnál, és a színkeverés tudatossá tételében. Továbbá abban is segítségünkre lesz, hogy mindíg tudjuk, hogy egy tubus festékben milyen színek található, hogy ténylegesen milyen színeket keverünk egymással.

A 18 színt további színekkel egészítettem ki. Ezek azok a semlegesebb, kevésbé telített színek, melyeket gyakran használunk kiegészítés képpen. ilyenek az okkerek, vörös földek, umbra barnák stb.

A KSZR színkör a meghatározott színekkel

A színkőr közepén található a fehér és a fekete szín.

A színkörön a telítetlenebb, semlegesebb színek, amelyek nagyobb arányban tartalmazzák a fehér vagy fekete színt, vagy mindhárom alapszínt, azok mind a kör közepe felé vannak jelölve, attól függően melyik színtartományban, (körcikkben) helyezkednek el, és mennyire telítetlenek.

Ezzel az ábrával tökéletesen át lehet látni a színek jellemzőit.

Hiszen nem csak az számít színkeverésnél, hogy milyen alapszínekből áll egy szín, de az is fontos információ, hogy mennyire telítetlen, mennyi fehéret, vagy feketét tartalmaz stb.

Új Online Festőtanfolyam indul!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Még ennyi ideig tart az akció!