A Fekete szín

Az általam kidolgozott KSZR színkeverő rendszer egyik alapvető megállapítása az a meglepő állítás, hogy “A fekete szín valójában kék”!

Lássuk mire is gondolok mikor ezt állítom!?

Először is nézzük csak meg hogyan is viselkedik a kék szín, színkeverés közben.

  1. Ha a egy kék szín árnyalatot egy másik kék színárnyalattal keverünk össze akkor egy újabb kék színt kapunk. Egyébként a kék színt alapszínnek tekintjük, és mint ilyen más színekből nem kikeverhető.
  2. Ha a kék színt sárga színnel keverjük, akkor egy zöld színárnyalatot kapunk.
  3. Ha a kék színt vörössel keverjük akkor lila árnyalatot kapunk.
  4. Ha a kék színt a másik két alapszínnel keverjük össze, azaz a sárga és vörös színekkel, vagy ezek keverékével, azaz narancsszínnel, akkor egy barnás árnyalatú keveréket kapunk. Vagy a keverékben szereplő színek arányai és árnyalatai szerint valamilyen szürke, vagy szürkés fekete árnyalatot kaphatunk a barnán kívül. Esetleg ezek a semleges szürkés, barnás árnyalatok lehetnek még lilásak, zöldesek, kékesek, de mindenképpen valamilyen barnás, szürkés semleges színt kapunk ilyenkor.

Most nézzük meg, mi történik akkor, ha a fekete színt kezdjük el más színekkel keverni.

  1. Ha a fekete színt kékkel keverjük akkor egy semleges, feketés, kék, vagy szürkés kék árnyalatot kapunk a keverék arányaitól függően.
  2. Ha a fekete színt egy sárgával keverjük, akkor egy semleges zöld árnyalatot kapunk.
  1. Ha a fekete színt vörössel keverjük, akkor egy semleges szürkés lila színt kapunk.
  2. Ha a fekete színt sárgával és vörössel, vagy naranccsal keverjük akkor ugyanaz történik, mint ami akkor történt, amikor a kékkel tettük ugyanezt. Barnás, szürkés semleges színeket kapunk stb.
Fekete szín (balról jobbra) kadmium világos sárgával, kadmium világos vörössel és Krapplak vörössel keverve

Mint látható a fekete szín pontosan ugyanúgy viselkedik a színkeverékekben mint ahogyan a kék szín. Ez a tulajdonsága az, ami miatt a színkeverés szempontjából a fekete színt “kék színnek kell tekintenünk”.

Új Online Festőtanfolyam indul!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Még ennyi ideig tart az akció!