Videó

A Kemény és a Lágy pasztell kréták közötti különbség miatt, más más funkciókra használjuk a különböző krétákat.

A kemény kréták karcosabb, vonalszerű munkát tesznek lehetővé, emiatt inkább a rajz szerű munkákhoz alkalmasabbak.

A lágy, puha kréták, foltszerűen, könnyebben tömítik a pasztell papír textúráit, ezért a festményszerű munkához lehetnek megfelelőbbek.

Természetesen puha krétával is lehet rajzos munkát csinálni, csak kissé problémásabb és ugyanígy kemény krétával is lehet foltszerűen dolgozni, de ez ugyancsak nehezebb lesz, mint a puha változattal.

A kemény pasztell kréta

A kemény kréta karcossága miatt, nehezebben lehet eldörzsölni folttokká a karcos vonalait, Sokszor láthatóak maradnak eldörzsölés után is ezek a kis karcos vonalak. A kemény kréta emellett kevésbé képes eltömíteni a pasztell papír textúrázott felületén található mélyedéseket. Ezek gyakran továbbra is “üresek maradnak”, láttatva a papír eredeti színét. Éppen ezért a kemény kréta inkább rajzos használatra való, esetleg gyakran alkalmazzák az első rétegekhez, mert kevésbé tömít a puha társánál, így több réteget lehet elérni, ha kemény krétával kezdjük az első 1-2-3 réteget, majd utána puhább krétával folytatjuk a további befejező rétegeket.

Az is gyakori módszer, hogy a puha rétegek tetejére dolgozunk utólag kemény krétával, ha karcos vonalakat pl. fűszálakat szeretnénk megjeleníteni.

Tehát összefoglalva a kemény krétát a kezdeti rétegekre, és a befejező rajzos rétegekre használjuk, továbbá az előrajzoláshoz, és esetleg akkor, ha kifejezetten csak rajzolni szeretnénk.

A kemény kréta jobban eldörzsölhető az olyan papírokon aminek nincs, vagy csak nagyon csekély a textúrázottsága. Az ilyen sima felületű papírokon, a kemény krétát is egészen jól el lehet dörzsölni, már-már közel olyan mértékben, mint ahogyan a textúrázottabb papíron a puha krétákat. Azzal viszont számolnunk kell, hogy a sima papírokra nem tudunk olyan sok pasztell réteget felvinni, mint a textúrázott papírokra, mert a sima papír hamar “betelik”, és néhány réteg után, több réteg pasztellpor, már nem tud megkapaszkodni rajta.

Tesa márkájú ragasztószalag

A puha pasztellkréta

A puha kréták nagyon finom porrá omlanak, már. enyhe dörzsölés hatására is. Ennek köszönhetően, testesebb, foltszerűbb, pasztellrétegeket visznek fel a papírra, könnyebben eltömítik már 1-2 rétegben is a pasztell papír textúráinak mélyedéseit. Ennek köszönhetően sokkal könnyebb őket egymásba mosni, dörzsölni, könnyebb a színeket egymásba keverve, új színtónusokat létrehozni, és a karcos nyomok is könnyedén eltűntethetők segítségükkel. Emiatt ha eldörzsöléses, foltszerű, munkát szeretnénk végezni, érdesebb felületű papírokon, a színek egymásba keverésével, akkor mindenképpen érdemes ehhez puha, lágy pasztellkrétákat használni.

Új Online Festőtanfolyam indul!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Még ennyi ideig tart az akció!