Ecsetek, festőkések, paletták stb.

Festőkések

A festőkések nagyon nagy választékban kaphatóak, méret és forma szerint igen nagy eltérések vannak köztük.

Festőkések

A festőkéseknek 3 funkciója van.

A palettán ezzel keverjük a színeket, ezt könnyebb egy-egy színkeverés után egy mozdulattal tisztára törölni, mintha ecsettel kevernénk a festéket, amit aztán még kell mosni, más más színbe nyúlnánk.

A paletta tisztelet lekaparására, szükség esetén elrontott képről a felesleges festék lekaparására, (még friss állapotban) gyakran használják.

Festésre a festék felhordására, a képre, érdekes effektek kialakítására.

A Kolibri 1004. számú festőkés, a személyes kedvencem, magam leginkább ezt használom.

A festőkések méretére és formájújára munka közben nincs általános érvényű szabály. Vannak, akik sok féle méretet és formát váltakozva használnak, én magam általában egy normálméretű rombuszformát kedvelek mindenre. ez teljesen szubjektív.

Ecsetek

Az ecseteknek is igen széles választékát ismert.

Az ecseteket anyaguk és formájuk szerint lehet csoportosítani. Lehet még úgy, is, hogy milyen festékhez való az adott ecset típus.

Az akvarell és gouache technikához lágyabb szőrű ecsetek valók. Ezek vagy szintetikus szőrök, vagy pl. vörös nyest szőrökből készülnek.

Akril festékhez a szintetikus szálú ecsetek valók, az ecset gyártók feltüntetése melyik típus alkalmas akrilfestékhez.

Tempera és olajfestékhez a legjobbak a sörte ecsetek, vagy az adott való szintetikus szőrök.

Anyaguk szerint

Szintetikus szőrű ecsetek

Ezek alapján sprődebb vagy lágyabb szőrök. Így olaj, akril és akvarell festéshez minden alkalmas típus van.

Természetes szőrű ecsetek

Igen széles választékban léteznek.

Mókus szőr

Iskolai minőség, sokszor túl lágy és gyenge minőségű ecsetek.

Vannak, de kiváló minőségű változataik is. Ezek aranyozó és akvarell technikához valók.

Vörös nyest szőr ecsetek

Ezeknek a legkifinomultabb változatai a szibériai vörös nyest szőréből készült ecsetek. Ezt a fajtát hívják „Kolinsky” ecsetnek is. A kolinsky ecsetek főleg akvarellezéshez jók lágyságuk miatt, de mindenki finom munkákhoz, pl. lazúrozásnál szokták használni olajfestésnél is.

Mongúz szőr ecsetek

Ezek már ritkán kaphatóak természetvédelmi okokból, de néha hozzá lehet jutni, szintén lágy szőr jellemzi őket, tartós kiváló minőségű ecsetek, főleg akvarellhez valók. Létezik utánzat is, ami ugyancsak igen jó minőség.

Disznószőr ecsetek

Ezek között is van olcsó és kiemelkedő minősége. A jó minőségű, kiváló olajfestő ecsetek. A disznószőr ecsetek legjobb minőségét a Kínai Chunking tartományból származó ecsetszőrökből készítik. Ezek drágábbak is, de jobbak. Gyakran a nevükben is szerepel a Chunking kifejezés.

Borzszőr ecsetek

Közepesen kemény ecsetek. A disznószőrnél lágyabb, de a vörös nyestnél keményebb szőrök. Nagyon jó olajfestéshez, áruk általában drága.

Marhafül szőr ecsetek

Elég merev olajfestéshez való ecsetek. Minőségük változó.

Ecsetek minősége

Az ecsetek minőségét nagymértékben befolyásolja, milyen szőrből készültek. A legolcsóbbak a disznószőr ecsetek, majd a szintetikus szőr követi őket árban. A nyest, borz és mongúz ecsetek a legdrágábbak.

Az ecsetek minőségének fontos szempontja a készítéskor alkalmazott technológia. A legjobb minőségű ecseteket, a mai napig kézzel készítik kisebb manufaktúrákban. Ilyen kézzel készített ecset manufaktúrák az Isabey, a Rosemary és a Kolibri. Hazánkban ez általában 2 márka kapható.

Munka közben az ecsetkötő szakember a Rosemary ecsetkészítő manufaktúrában

Az ecsetekkel szemben fontos szempont, hogy ne hullassák a szőrüket, és legyenek minél inkább kopásállóak. További előírást arról, hogy képesek legyenek tartani a formájukat, ne kezdjenek rövid használat után szétállni a szőrökön.

Akvarell ecseteknél az is fontos, hogy az ecset vízbe mártva, összeálljon, hegyes formát vegyen fel.

A természetes szőrű ecsetek általában gyorsabban kopnak, mint a szintetikus ecsetek. Akvarellnél, viszont a természetes szőr azért fontos, mert ez több vizet képes felvenni, mint a szintetikus szőrök.

Az olajfestékeknél azért jók a merev sörte ecsetek, mert gyakran használják pasztózusan, sűrűn a festéket. Ehhez a merevebb szőrök alkalmasabbak.

Ecsetek ápolása, tisztítása

Az ecsetek ápolásánál fontos, hogy a munka után alaposan mossuk ki az ecsetet. Fontos, hogy lehetőleg, ne maradjon festék az ecset tövében. Helyesen úgy lehet tárolni, hogy szőrrel felfelé álljon, így tegyük egy pohárba, köcsögbe az ecseteket.

Az ecset mosása: 

Ha víz alapú festékkel dolgozunk, akkor tiszta vízzel, esetleg szappanos vízzel mossuk ki.

Ha olajfestékkel dolgozunk, akkor több lehetőségünk van.

Ha gyanta, vagy balzsam is van a festékünkben, festőszerünkben akkor mindenképpen szükség lesz oldószerre is az ecset mosáshoz. Ha csak olaj, akkor lenolajjal is ki lehet mosni az ecsetet.

Ha oldószerrel mostuk ki az ecsetet, akkor a megszáradt a szőre kissé merev lesz.

Ha olajjal mostuk ki az ecsetet, akkor először lágy lesz, de mivel az olaj száradó olaj, így az ecset be fog száradni és használni.

Mindkét problémára megoldást nyújt, ha after oldószerrel vagy olajjal kimostuk ecset minket, utána szappanos vízzel is átmossuk.

A szappant megdörzsöljük az ecsettel, majd a tenyerünkben habosra dörzsöljük a vízzel, ha nagyon ünnepeljük akkor leöblítjük, majd addig ismételjük, amíg tiszta nem lesz az az ecset.

Tehát a legjobb szappanos vízzel kimosni az ecsetet. A szappan oldja az olajat zsíroldó hatásánál fogva, így az ecsetben lévő olajfestéket is kitudjuk mosni vele. Ha gyantás festéket használtunk, akkor előbb, mossuk el hígítóval (lakkbenzin), utána szappanos vízzel.

Ugyanis a víz és a szappan a gyantákat nem oldja. Viszont a szappannal elmosott ecset kellemesen lágy marad.

A szappanos elmosás karban tartja az ecsetet.

Ecsetmosó szappan

Ezért a helyes eljárás az, ha oldószeres elmosás után szappannal is elmossuk az ecsetet. Erre akár közönséges szappanok is megfelelőek, de léteznek ecsetmosó szappanok is. Nagyon jó az un. “kenőszappan” (szobafestők számára, háztartási festékboltban itt-ott még kapható) is erre a célra. Van, aki pl. mosószappant használ.

Ecsetek méretezése

A festő ecsetek számokkal vannak méretezve.

Kiindulási szám a 0.

A 0-ás ecset nagyon vékony.

A 0-áa ecsetnél vékonyabb ecseteket a 0 elé írt számmal jelölik, minél nagyobb a szám annál vékonyabb az ecset. pl. 2/0, 3/0 stb.

Általában 4/0 a legvékonyabb.

A 0-s nál nagyobb méreteket pozitív számokkal méretezik.

Többnyire páros számokkal jelölik, így a következő méret, mindig 2 számmal nagyobb, pl. 2-es, 4-es, 6-os stb.

Ritkábban alkalmazható páratlan számokkal is meg lehet jelölni, itt van ugyanaz a szabály érvényes, pl. 1-es, 3-as, 5-ös stb.

Ugyanakkor többféle méretezés is van, így egyes márkánál nagyobb nagyobb lehet pl. a 8-as mint más márkában. Tehát a számozáson kívül a tényleges méretekre oda kell figyelni.

A speciális mázoló ecsethez hasonló lapos ecseteket oszlató ecsetnek hívjuk. Ezek számozása többnyire collban van megadva. Egy coll, kb. 2,5 cm. Ezek tehát így vannak jelölve: 1 ”-os, 2” -os, 3 ”-os stb.

Ecsetek formái

Különböző ecsetformák ismertek. Vannak hétköznapi és különleges formák.

Az festészetben az általános formák a következőek.

Lapos rövid – Rövid lapos

Lapos Hosszú – Hosszú lapos

Macskanyelv (mogyoró) rövid – Rövid Filbert
Macskanyelv (mogyoró) hosszú – Long Filbert

Legyező

Kard ecset, ferdén vágott lapos ecset – Kard

Ágfestő – Riggers. Az ágfestő ecset alkalmas nagyon vékony vonalak pl. vékony ágak festésére.

További speciális mázoló ecsetekhez hasonló lapos ecsetek az oszlató ecsetek. Az oszlató ecseteket elég változatosan tudja használni.

Lapos colos művész ecset – oszlató ecset

Olcsó, háztartási lapos ecset – mázoló ecset

Egberts ecset

Egy speciális forma mely hazánkban ritkán kapható, az Angol Rosemary & Co –tól rendelhető kitűnő ecsetek.

Ez egy speciális macskanyelv formához hasonló forma, de annál nagyobb hosszabb.

Ennek a formának a neve: Egberts

Ecsetek használata

Nagyon fontos az ecseteknél, hogy lehetőleg egyfajta, egy adott ecsetet mindig ugyanarra a festékrendszerre használjunk. Tehát, pl. ha egy ecsettel olajjal festettünk, akkor ezután mindig olajfestékhez használjuk. Ha akvarellel, akkor mindig akvarellre használjuk stb.

Különösen fontos, ez a szabály a lakkozásnál. A lakkozó ecsetet csak lakkozásra használjuk, nehogy valami később visszaoldódó szín keveredjen bele!

Hogy ki milyen formát használ az megint szokás kérdése, én a legjobban a macskanyelv és a lapos ecseteket kedvelem.

Egy általános ecsetsor mely minden munkára megfelel.

0-ás, 2/0-s Renesans ágfestő ecset

0-s szintetikus Renesans kör ecset

2-es, 4-es. 6-os, 8-as, 12, -es Renesans szintetikus macskanyelv és / vagy ugyanez a sorozat Kolibri sörte lapos ecsetből.

Maries, Renesans vagy Kangrui 1-2 ”és lapos ecsetek oszlatásra, és lakkozásra.

Egy 2 ”-os mázoló ecset alapozásra.

1 szintetikus és egy sörte legyező ecset 2-4 es méretben (Renesans)

Ha valaki tud rendelni Angliából, akkor, ajánlom a Rosemary Egberts ecseteket 2-es, 4-es, 6-os. (Dobogó)

Én több többnyire a Renesans és a Kolibri márkákat használom.

Paletta

A klasszikus festőpaletta eredetileg gyümölcsfából készült különféle körtefából készült, napjainkban készült elterjedtebb erre a célra a rétegelt lemezből készült paletta.

Vese alakú paletta

Mabef márkájú, szögletes paletta

Olajfestéshez legjobb a fa (rétegelt lemez) paletta. A fa palettán optimálisan megtapad a festék, könnyen keverhető, de nem csúszik le, ha nem vízszintesen tartjuk.

A natúr fa palettát „be kel avatni”!

Lakkozni nem jó, mert lecsúszik róla a festék.

A natúr fa nagyon nagyon erős szív, így könnyen kiszívja a paletta a festékből az olajat. A festék pedig megkeményedik a palettán.

Ezért ezt a szívóképességet csökkenteni kell a palettán, az első festés előtt. Ezt csak egyszer kell elvégezni, később már optimális lesz.

Erre tiszta lenolaj, vagy festőszer is alkalmas lehet. Több rétegben átdörzsöljük vele a natúr fa felületet. Kb. fél óránként beszívódik annyira, hogy újabb réteget tudunk felvinni, 2-4 rétegben kell a beavatást elvégezni. 2-3 nap száradás után tökéletes, nem túlzottan szívó felületet kapunk.

A paletta ápolása „gyógyítása”

Munka végeztével a palettáról takarítsuk le a felesleges festéket, majd egy kis festőszerrel vagy lenolajjal jól törüljük át, alaposan maszatoljuk össze a palettát. Így a rajta maradt festéke összemosódik egy semleges színné és csak annyi marad rajta az erős dörzsölés hatására, ami a pólusokba beivódott. Így egy kicsit semleges színű, “patinát” kapunk, a paletta felszíne pedig sima lesz.

Másnap pedig a tiszta palettára tudunk dolgozni.

Természetesen, ha sok a festék, rajta is hagyhatjuk a palettán, de számoljunk azzal, hogy akkor valamennyi elkezd rászáradni.

Ha már sok festék rászáradt a palettára, akkor kromofággal (festék lemarószer, háztartási festékboltban kapható) lemarhatjuk a palettáról a festéket. Utána szappanos vízzel lemossuk, esetleg ha kell egy csiszoló vászonnal finoman átcsiszoljuk, és ismét használhatjuk.

A palettáknak is rengeteg formája van, leggyakoribb a vese vagy téglalap alakú paletta. Kisebb méretekben jobb a téglalap, nagyobb méretekben a vese alakú paletta, mely ergonomikusabb.

Egyes drágább fajták ellensúllyal is el vannak látva, így kényelmesebb tartani. Ez a nagyobb méreteknél fordul elő.

Üveg paletta

Szintén olajfestéshez nagyon jó az üveg paletta, ez akkor praktikus, ha asztalnál ülve dolgozunk, vagy állva dolgozunk és van egy festő asztalkánk, esetleg taborettünk. Az üvegen nagyon jó keverni a festéket és takarítani is könnyebb.

Saját üvegpalettámA Saját üvegpalettámat úgy készítettem, hogy egy 30 x 40 cm farostlemezt, semleges szürke színre 2 x lealapoztam (fehér akril gessot,azaz festmény alapozót, fekete akril festékkel színeztem szürkére). Majd egy szintén 30 x 40 cm üveglapot fektettem rá, és körben szigetelőszalaggal rögzítettem össze. A semleges szürke háttér, ideális háttérszín a színkeveréshez. A farost pedig kellő merev támaszt biztosít az üvegnek.

Tehát álló munkához, használjunk fa palettát, ülő munkához üveg palettát.

Akvarellfestéshez paletta

Akvarellfestékhez legjobb a porcelán keverő tálka, porcelán paletta, esetleg egy lapos kerámia tányér. Ezek hiányában műanyag akvarell keverő tálak, paletták.

Az akvarellfesték vízben oldhatósága miatt, könnyen tisztíthatjuk az ecsetekkel együtt, folyó vízzel, munka után.

Akrilfestéshez paletta

Akrilfestékhez műanyag paletta való. Az akril festék könnyen rászárad a palettára, a fa palettáról nehéz lenne eltávolítani. A műanyag palettáról viszont, a rászáradt akril festék is könnyedén „lehúzható”, mert nem tud jól összekötni a műanyaggal a festék. Min a matricát, úgy tudjuk szépen, finoman lehúzni.

Jó lehet még az eldobható papír paletta is.

Magam festékes vödrök tetejét szoktam használni akril palettának.

Paletta szilke

Ezek a kis bádog edénykék arra valók, hogy a palettára rácsíptetve (van az aljukon egy klipsz) a festőszert tartsuk bennük. Így munka közben mindig kéznél van a festőszer. Ez főleg a folyékony festőszereknél jó.

Palettára csíptethető, lecsavarható fedéllel ellátott szilke

Szükség van még egy nagyobb edényre, pl. befőttes üveg, vagy „nagy májkrémes doboz” stb. ebbe a munka közbeni ecset mosó szert tartjuk, ami vagy víz, vagy olajfestéknél oldószer, pl. lakkbenzin hígító, esetleg olaj. Ez arra való, hogy ebbe mossuk bele az ecsetet, ha másik színre váltunk.

Új Online Festőtanfolyam indul!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Még ennyi ideig tart az akció!