Festőállványok, dobozok

Amikor a festőállványokról esik szó, akkor ezeket általában 2 fő csoportra lehet bontani.

Egyik része a stúdióban használható állványok, másik részük a szabadban használható állványok.

Nehéz, kurblival emelhető műtermi állvány

Ezt a 2 fő csoportot aztán további szempontok szerint lehet kategorizálni.

A stúdióban használatos állványok.

Műtermi festőállványok

A műtermi állványok a legnehezebbek igen masszív stabil állványok, melyek súlyuknál és méretüknél fogva nem alkalmasak arra, hogy magunkkal hordozzuk őket.

Könnyű műtermi állvány

Anyaguk többnyire fa, de napjainkban kapható néhány könnyebb fémből készített modell is. Ezek szerintem nem praktikusak, mert egy előnyük, van, hogy könnyűek, ugyanakkor nem olyan masszívak, mint fából készült társaik. Mivel a műtermi állvány műterembe való és nem hordozásra, így nincs értelme a súly könnyítés miatt a masszavitást beáldozni.

Az ilyen műtermi állványok eltérő méretűek, vannak kisebb és nagyobb változataik, de általában igaz rájuk, hogy ezekkel lehet a legnagyobb méretű képeket stabilan befogni.

Viszont a mindennapos munkához tartós masszív felépítésük miatt ezek a legalkalmasabbak.

Legnagyobb változataik sokszor csigás rendszerrel esetleg kurblival állíthatók, mely mechanikák szintén a stabilitás miatt vannak az állványba beépítve.

Ezek a típusok általában dönthetőek, de ugyanakkor függőlegesen is be lehet rajtuk állítani a képet, ez egy előnyös tulajdonság. Ugyanakkor ezek a legdrágábbak. Olcsóbb változataik könnyebbek és racsnival állíthatók.

Könnyű, 3 lábú stúdió állvány

Kisebb, könnyebb változataik a stúdió 3 lábú állványok, ezek többnyire racsnival állíthatók. Ezek ára mérsékeltebb, mint nagyobb társaiké, hátrányuk, hogy nem lehet függőlegesen beállítani rajtuk a képet, csak döntve.

Tábori festőállványok

A tábori festőállványok funkciója, hogy utazáskor, pl. alkotótáborokba, vagy szabadban való festéshez megfelelő állványként szolgáljanak. Mivel ilyen alkalmakkor nyilván kisebb képméretekkel dolgozunk, ezért ilyenkor ezek bőven megfelelnek.

Hagyományos fa 3 lábú tábori festőállvány

Fontos, hogy könnyűek legyenek és stabilak, lehetőleg kis helyet foglaljanak el összecsukva és kényelmesen lehessen őket cipelni.

Ezek igen sokféle kategóriában léteznek. Legismertebbek az un. tábori állványok ezek általában fából vagy fémből készített összecsukható, teleszkópos lábú állványok. Itt is vannak masszívabb és könnyebb változatok egyaránt.

Ebben a kategóriában jó szívvel ajánlom a fém állványokat melyek, könnyebbek fából készített társaiknál, összecsukva is többnyire kisebb helyen elférnek.

Könnyű, fém tábori állványok

Bár a könnyűség nagy szélben nem előny, de egyébként cipekedés szempontjából nagy jelentősége van.

Másik előnye a fém állványoknak a fa állványokkal szemben, hogy esőtől, harmatos fűtől a falábú állványok beduzzadnak és nagyon nehéz őket összecsukni, ez terepen nagyon bosszantó lehet.

Dobozos tábori állványok

A dobozos tábori állványok nagyon praktikus eszközök, melyek egyszerre képesek a festékeket, palettákat, ecseteket és egyéb eszközöket, esetleg még festményt is hordozni, tárolni, ugyanakkor állványként is funkcionálnak.

A Francia festőállvány, (Julian) dobozos állvány

Előnyük a sok funkció megléte, hátrányuk, hogy nehezebbek, méretesebbek az egyszerű háromlábaknál, így cipelni csak rövidebb távon tudjuk őket.

Ezekből a legismertebbek az un. Francia „Julian” típusú állványok, melyek fából készült lábbal vannak ellátva, így ezeknél is igaz, amit a 3 lábú tábori állványoknál leírta, hogy probléma lehet velük vizes környezetben. Súlya is ezeknek a modelleknek a legnehezebb sokszor 6-7 kg is lehet a súlyuk.

Yarka festőállvány

Van egy hazánkban jelenleg nem kapható (a rendszerváltás előtt volt forgalomban) orosz modell a „Yarka festőállvány” mely fém lábakkal van szerelve, így kissé könnyebb és a vizes környezetben is jól működik. Alkalmanként kéz alól lehet rátalálni néha látni hirdető oldalakon.

Pochade dobozok

Másik alternatíva az un pochade dobozok, melyek kisméretű képek festésére vannak kitalálva. Ezek általában Kamera állványra szerelhetőek és igen könnyűek. sok változatuk van, itthon nem kapható, de barkácsoló kedvű festők készíthetnek saját konstrukciókat.

Pochade box

A pochade dobozok, sokszor a nedves festményeket is képesek hordozni, az ecsetek és festékek mellett, és a palettát is magukban foglalják.

A velük festhető képméret, ritkán nagyobb 25 x 30 cm-nél. Ezért inkább vázlatfestéshez valók.

Festődobozok

Ha már dobozoknál tartunk, akkor meg kell említeni a festődobozokat és az asztali dobozos állványokat is.

Asztali dobozos festőállvány

A festődobozok kicsi, fából készült bőröndszerű alkalmatosságok, melyek ecsetek, festékes tubusok és paletta tárolására, hordozására valók. Gyakran kaphatóak festőkészletek részeként. Többnyire praktikus, tetszetős darabok, funkciójukat jól ellátják.

Festődoboz

Az asztali dobozos állványok ezeknél valamivel nagyobb méretű ténylegesen bőröndszerű fa dobozok, melyek általában külső fedelükön, egy állítható sínen egy festményt tudunk rögzíteni, ezek asztalra helyezve asztali festőállványként is funkcionálhatnak.

Asztali festőállványok

Végül a harmadik kategória, ami igazából stúdióba való, de kis méretű és hordozható is, viszont terepen nem használható.

Az asztali festőállványok e legkisebbek és legolcsóbbak, ha szeretünk asztalnál dolgozni és nem akarunk nagy képeket festeni ezek is szóba jöhetnek.

Asztali állvány, ez a legjobb típus, mert akvarellfestéshez és rajzoláshoz is használható.

Az én ajánlatom egy fém tábori állvány kezdésnek, ezzel, ha kell, ki tudunk menni a terepre, de otthon is kis helyen elfér, és viszonylag nagy méretű képeket be tud fogni, szükség esetén.

Később aztán beruházhatunk egy komolyabb állványra is. Ezen kívül egy festő doboz, vagy dobozos asztali állvány is jól jöhet, így tárolni és hordozni is tudjuk a festékeket és az eszközöket.  Továbbá egy jó asztali állvány, ha szeretünk ülve asztalnál dolgozni.

Taboret, azaz festőbútor

Az angol nyelvben van egy fogalom, ez a „Taboret”. Magyar megfelelőjét nem találtam, talán festőasztal, festőbútor, ha valaki tudja, akkor legyen kedves tudatni velem, addig maradjunk a Taboret kifejezésnél.

Egy gyönyörű kivitelű, sokfunkciós, taboret

Ezek kifejezetten műterembe való festők számára kialakított speciális bútorok.

Nagyon praktikusak, hazánkban ritkán látni és választék sincs, de külföldi üzletek kínálatában fájdíthatjuk a szívünket.

Egy házi kivitelezésű és egy egyszerűbb gyári taboret

Új Online Festőtanfolyam indul!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Még ennyi ideig tart az akció!